fredag 10 januari 2014

Supervalåret 2014




2014 ska ju bli det stora supervalåret för oss svenska väljare, det är de politiska valen som oftast åsyftas med detta epitet. Fattigbonddräng kommer med största sannolikhet att delta i dessa jippon. Valet på hur hans röst ska läggas är han nog redan bestämd över. Han har däremot betydligt större problem med andra viktigare val under året. Val som kommer att påverka den privata ekonomin mångt mycket större än dessa röstfiskande politiker, som lovar allt till alla. Bara man gör sin medborgerliga plikt och röstar just på dem.
Fattigbonddräng är väldigt trött på dessa politiska debatter, där politikerna mest klagar på "de andra". Där ingen egentligen kan eller får svara på direkta frågor, utan att bli avbrutna, motsagda eller program tiden tar slut. För det ger ingen konkret information om vad de egentligen vill och har för ambitioner. Dessvärre kommer media att mer och mer innehålla dessa underhållningsprogram under året. Det bästa skulle nog vara att ge alla partier ett eget program, där de får tala om sina mål helt ostört och framföra sin propaganda under en timme eller två. Lika för alla. Partiledardebatter i all ära men de säger inte så mycket om varje partis politik. Men visst, som underhållning kan de ju ha ett visst värde.
Nog om politisk val....nu betydligt viktigare valfrågor. Vilka bolag ska bevakas under 2014. De i portföljen givetvis, men utöver dessa. Det finns ett tiotal bolag som har bevakats, dessa kommer fortsättningsvis vara intressanta, men några köpkandidater finns inte riktigt vid de priser Mr Market erbjuder för tillfället. Det är önskvärt att komma in i byggsvängen lite mer, en mikroskopisk andel finns via Industrivärden. NCC och Skanska ligger närmast till här, men Peab och JM är inte uteslutna. Fattigbonddräng har en fundering om att helt fräckt stjäla lite av Lundaluppens tidigare idéer. Han skapade sin teknologiportfölj som en egen liten del av portföljen, med några teknikbolag. Den är såld och avslutad till förmån för nya investeringar. Men Fattigbonddräng tänker göra något liknande med byggbolagen, han tror och hoppas att byggandet ska komma igång. Både vad gäller bostäder och infrastruktur. Men vilka bolag får uppdragen? När kommer uppdragen? och i vilka länder börjar det hända nåt? Dessa frågor kan man ju fundera på, medan utgödslingen trillskas, och kvigorna sparkas när de ska mjölkas in! Ett ytterligare problem att ta ställning till är ju den begränsade mängden pengar att köpa bolag för. Därför kommer det att säljas av ytterligare någon fond för att få lite mer startkapital för denna stulna idé. Tänkte mig börja med 3 bolag för att sedan öka i dessa eller vikta om dem, kanske ta in fler efterhand som nya pengar blir tillgängliga för aktieköp. Men detta tillfälle blir tidigast i februari så det finns tid att leta ev andra bolag. Förslag mottages tacksamt! Eller kanske det bästa är att göra som den inmjölkade kvigan, sluta sparka och finna sig i sitt öde. Alltså acceptera Mr Markets priser, och köpa det man vill ha och tror på. DEG analys på högsta nivå!

Hur handskas man med en trillskandes utgödsling? Tja går det inte att laga med silvertejp och ståltråd är det inte värt att laga!!

Ha en trevlig helg,

// Fattigbonddräng

4 kommentarer:

  1. Tycker du ska kolla in Opus Group som håller på med Bilbesiktning. Ja dom gick väldigt bra förra året men dom kommer gå bra i år med =). Enligt mina egna kalkyler ska dom gå upp ett par kr samt att dom kommer säkerligen att växa organiskt i år genom ytterligare nya kontrakt både i USA och Chile

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym
      Tack för tipset, och att du hälsade på. Jag ska titta lite närmare på det vi tillfälle. Efter rapporten i feb blir det nog. Lite tveksam när försäljningschefen avyttrat 200 tusen aktier och vd-n talar om konsolideringsår 2014. Vad han nu exakt menar kanske rapporten kommer att visa. Jag har inte följt bolaget, men bilar behöver besiktigas en lång tid framöver. Ser gärna en högre utdelning också så min piga får lite mer lön. Vill minnas att det var en NE nyligen eller om det är på gång? Kanske för tillväxten...

      Radera
  2. Jo, det som inte kan lagas med silvertejp och najtråd är inte värt att lagas. Och kvigor som inte finner sig i sitt öde och fortsätter att sparkas tenderar att bli till korv inom en tämligen snar framtid. Förutom det tror jag Skanska är byggbolag att satsa på men att Fattigbonddräng kanske skulle lyfta blicken utanför rikets gränser i sin jakt på byggbolag. Har dock inte några goda förslag men om Mr Market är snäll kanske ett bra pris på hissbolaget Kone kan dyka upp.

    RnB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det är sant. Som tur är finns ju ekeby att ta till och så slipper man gå på gym. Korv är gott, och det ingår i mina övertalningar med trilskande kvigor. Skanska är en stark kandidat, de är ju även lite utanför svearike och härjar. Men det där utlandet är ju så stort, sett från ladugårdsdörren. Så det är svårt att veta var någonstans byggandet drar igång. Tack för att du tittade in.

      Radera