tisdag 19 november 2013

Små smulor är också bröd!


Ränteutbetalning!

Så var det då äntligen dagen för en passiv inkomst att göra entré. Ett fasträntekonto har gjort sin 3 månaders tjänstgöring och skall till att leverera. Resultatet blev hela 72:35 kr att lägga till fattigbonddrängs skördeutfall. 

Men anledning av att Swedbank har fräckheten att erbjuda en snuskigt dåligt låg ränta för liknande räntekonton för dagen,och Länsförsäkringar bank är endast någon nyans mer anständig, så får detta bankkonto ingen förlängning. Min tolkning av deras villkor är att de inte önskar ha med mina små pengar att göra. Likviden flyttas nu till SBAB med hela 2.2% ränta och inga bindningstider, fria uttag och insättningsgaranti. Där får den göra sällskap med förra månadens fasträntekonto som även det inte förnyades. Man kan nog gissa att även tre månadskontot för december kommer att gå samma öde till mötes. Allt i hopp om ett bättre skördeutfall framöver. 

Jag inser att det nästan kräver sin förklaring varför jag har haft tre fasträntekonton med avslut olika månader. Som egenföretagare med liten inkomst, som kan minska eller upphöra ganska omgående är det viktigt med en buffert om/när dåliga tider skulle bli verklighet. Det finns inte samma skyddsnät som för lite mer vanliga löneslavar. Så ett buffertsparande har under många år varit ett mål för fattigbonddräng. När en summa motsvarande en till två månadslöner (privat uttag i företaget) hade sparats in, söktes konton med lite högre ränta än vanligt sparkonto. Valet föll på fasträntekonton då de var attraktiva vid tillfället. Detta upprepades några gånger och det kändes bra att inte låta hönan värpa alla äggen i samma korg. Utan kunna göra uttag varje månad och inte behöva vänta ett kvartal för att komma åt någon liten peng. Som väl är har det till dags datum inte behövts. Nu lever vi i en föränderlig värld, så även villkor för sparkonton ändras med ojämna mellanrum. Så även kontosparande behöver ses över lite då och då. Så gör det!

Ett av fattigbonddrängs delmål är att ha en buffert med pengar som snabbt kan kommas åt. Vid lönebortfall, reparationer och underhåll på fastighet, bil och allt annat oförutsett som förr eller senare inträffar. Ett första mål är 100` och det är nästan uppnått. Så en uppdaterad spar och investerings strategi är under utveckling för nästa år, där amortering av bostadslånet troligen kommer att ingå på bekostnad av att fylla på sparkontot ännu mer. Allt efter principen att skulder skall betalas tillbaka. Den som har skuld är ju inte fri heter det visst.


//Fattigbonddräng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar